Hållbarhetsrapport och fokus

Att bry sig är en självklarhet för oss på Hejco. Sedan 1954 har vi brytt oss om dem som bryr sig om andra och vi fortsätter att bry oss i allt vi gör.

Låt oss presentera vår hållbarhetsrapport och fokus för 2020.

• Vi bryr oss inte bara om dem som bryr sig om andra. Vi bryr oss också om hållbarhet och miljö.

• Vi vill ta ansvar för det vi producerar, hur vi producerar, var vi väljer att producera och hur vi sedan fraktar hem våra plagg.

• Vi vill lämna minsta möjliga avtryck på vår miljö och framtid.

• Vi vill vara med att bidra till en bättre framtid. Genom att våra kunder och marknaden köper våra plagg gör de hållbara och miljövänliga val.

• Vi stöttar organisationer och personer som arbetar mot samma mål som oss vad det gäller dessa frågor.

CIRCULAR ECONOMY

  • Vi vill arbeta med material från överblivna/överproduktion av tygrullar i den mån vi kan för att se till att använda tyger som redan är producerade istället för att producera nya tyger och öka på̊ världens tyglager. Dessa tyger kommer vi att använda till mindre kollektioner.

  • Re:Hejco – vi ger våra plagg ett andra liv genom att återanvända dem. Vi erbjuder våra kunder att skicka tillbaka plaggen när de har använt färdigt dem och på så sätt tar vi fullt ansvar för våra produkter. När vi på Hejco får tillbaka plagg kommer vi se till att varje produkt tas till vara på bästa möjliga sätt. En del kommer att gå till second hand, en del användas i en omgjord kollektion och en del kan bli textilfiber igen.

  • I arbetet med att återanvända produkter samarbetar vi med flera organisationer nationellt och internationellt med målsättning att finna nya vägar och sätt att hantera de plagg som man producerat, sålt och som sedan kommer tillbaka. Detta görs bland annat i workshops i samverkan med Re:textile, Borås Science Park och Textile Fashion Center.

  • Designing for a second life. I designprocessen tänker vi alltid in vilka möjligheter vi har för att återanvända respektive produkt och redan där börjar tanken om vilket nästa liv en produkt skulle kunna få.

 

HYRA ARBETSKLÄDER

  • Vi erbjuder kunder möjligheten att hyra sina arbetskläder. Efter utgången hyresperiod tar vi hand om plaggen och säkrar att de tas tillvara på bästa möjliga sätt.

 

VARJE BESLUT RÄKNAS

  • Under 2019 flyttade Fristads AB sitt lager från Landvetter till att ha det in-house i nya lokaler i Viared, Borås tillsammans med returavdelning och VAS-avdelning (tryck & brodyr avdelning). I och med detta har vi minimerat dubbelarbete och onödiga transporter på vägarna.

  • Under 2019 förenklade vi returflöden för att minska miljöpåverkan och öka kundupplevelsen.

  • Det lokala färgeriet Korallen färgar in en del av kollektionen med miljövänliga färger och metoder.

  • I produktion minimerar vi spill och maximerar hur material skärs. Allt för att få ut så många plagg som möjligt och så lite spill som möjligt.

EKOLOGISK BOMULL

• Under 2109 påbörjade vi vårt arbete med att byta ut all bomull till ekologisk bomull. Till att börja med byter vi ut alla jerseyplagg.

RECYCLAD POLYESTER

• Vi har påbörjat processen med att byta polyestern i våra material och plagg till återvunnen polyester.

OEKO-TEX®

• Hejco och Fristads AB arbetar till största delen med producenter som har Oeko-Tex.

INNOVATION

• Vi strävar efter att ligga i framkant för att hålla oss uppdaterade i vad som pågar, och medverka i framtagandet av nya och alternativa material att kunna använda sig av i framtiden.

• Under 2020 har vi som mål att byta ut någon del av sortimentet till ett innovativt och miljövänligt alternativ, såsom exempelvis komposterbart.


IN HOUSE PROTOTYPING

• Vi samarbetar med lokala syateljéer för att göra prototypframtagning och designa for second life. Detta ger oss möjligheter att ändra snabbare, minimera onödiga transporter och stödja lokala företag

VI BRYR OSS

A Childs Smile är en välgörenhetsorganisation som ger gratis tandvård till barn i fattiga länder. Hejco förser volontärerna med arbetskläder och stödjer organisationen ekonomiskt så att de kan fortsätta sitt arbete. Varje år ger organisationen tandvård till tusentals barn som annars inte hade fått det.


Plogga är en kombination av orden jogga och plocka (skräp). Det är en ideell rörelse som Hejco har stöttat sedan starten i 2016. Målsättningen är att kombinera rörelse med att göra en insats för närmiljön. Det kan vara så enkelt som att ta en promenad och plocka upp det skräp man passerar istället för att bara gå förbi. Det handlar om att bry sig vilket är det som vi på Hejco står för. För ingen kan göra allt men alla kan göra något. Vi stöttar Plogga genom att vår personal ploggar, vi arrangerar Plogga event och stödjer organisationen ekonomiskt så att de kan växa och fortsätta. Här kan du läsa mer om Hejco och Plogga


• Göteborgs Stadsmission (Göteborgs Kyrkliga Stadsmission) är en politiskt obunden organisation som arbetar med
Göteborgs stad för att hjälpa de som behöver det. Må det handla om mat, husrum, kläder, vård eller stöd för
att komma på rätt bana i livet igen. Hejco är guldpartner till Stadsmissionen och stödjer delar av organisationen med arbetskläder, hjälper till som volontärer och donerar kläder till second hand försäljning, samtidigt som vi stödjer organisationen i sitt fortsatta arbete. 

KONTAKT

Emma Ivarsson

Product Manager, Hejco
emma.ivarsson@hejco.com 
+46 33 20 21 87

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr 30 dagars öppet köp 30 dagars faktura Trygg betalning med Svea