Historian om bättre arbetskläder till alla sjuksköterskor

Ända sedan starten 1954 i det lilla samhället Hyssna, utanför Borås, har vi på Hejco utvecklat och tillverkat arbetskläder för alla de människor som arbetar med att ta hand om andra.

 

På 1950-talet åkte knallarna Henry Johansson och Åke Arnell från Hyssna runt i bygden med en kollektion damkläder. Man tog beställningar som sedan sändes till kunderna via postorder. Tiden gick och en höstdag satt Henry och Åke i "Röda Stugan" och funderade på affärsidéer. Åke visade ett tyg som legat på Locköstrumpans lager och när Henry fick se denna så tyckte han att det var samma tyg som hans flickvän Margareta hade i sina arbetskläder på sjukhuset.

 

De började skissa på tillverkning av arbetskläder för sjuksköterskor. För att nå ut till alla inom vård och omsorg så annonserade de i tidningen "Kommunalarbetaren". Man flyttade tillverkningen av tyget till Lindhems väveri och efter det höll kläderna bra kvalitet och beställningarna kom igång ordentligt.

 

För att nå ut till alla sjuksköterskor så började vi annonsera i sjuksköterskornas medlemstidning och då blev gensvaret enormt och beställningarna stormade in. Nu behövdes det hjälp att sy upp alla beställningar och då hjälpte Anna Eriksson i Anderstorp till. Annas fabrik växte nu mycket snabbt och hade som mest 40-50 anställda sömmerskor. Hejco hade dessutom 20 st egna sömmerskor och här var det Dagmar Häggebrandt som såg till att allt blev som det skulle. Vi växte och började göra egna postorderkataloger med arbetskläder för sjukvård, kök, städpersonal med flera.

 

Det var Hejco som introducerade vita byxor till sjukvårdspersonalen.

Från början tillverkades mest kläder för kvinnor inom vården men med tiden utvecklades detta och sortimentet började innehålla även kläder till den manliga personalen. Det var nu utvecklingen av vita byxor till både kvinnor och män tog fart. Eftersom efterfrågan blev så stor så klarade vi inte av tillverkningen i Sverige utan det startades även en fabrik utanför Åbo och efter ett tag även en i Gamla Karleby i norra Finland.

 

När verksamheten var som störst hade Hejco försäljningskontor i Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, Düsseldorf och Breda. Detta ihop med distributörer i flera andra länder ledde till att Hejco blev den dominerande tillverkaren av arbetskläder för sjukvårdspersonal.

1983 när företaget gick som bäst beslutade man att sälja till Fristads Skyddskläder. Tänk att idén om att skapa bättre arbetskläder för alla sjuksköterskor på sjukhuset skulle leda till ett blomstrande företag. Än idag är vi tacksamma för vad entreprenörerna Henry och Åke skapade i "Röda stugan" och förädlade till att bli det vi är idag. Undra om de hade kunnat drömma om att vem som helst enkelt skulle kunna handla sina arbetskläder på nätet och enkelt kunna få dem personliga med logotype och namnbrodyr.

 

Några av er är våra kunder idag och har varit med och skapat denna historia tillsammans med oss. Ni är våra hjältar. Andra har precis börjat sin historia tillsammans med oss och vissa håller på att ta sitt första steg tillsammans med oss. Oavsett vilket så är det vi tillsammans som kommer skapa framtidens bästa arbetskläder för alla inom vård och omsorg. 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr 30 dagars öppet köp 30 dagars faktura Trygg betalning med Svea