Lyocell

Vi strävar efter att välja miljövänliga material när vi tillverkar nya kollektioner. Som en del i detta lanserade vi 2020 en kollektion i lyocell.

Framställning 

Lyocell är en så kallad regenatfiber som framställs av cellulosa från snabbväxande träslag som t.ex. eukalyptus och bok.  För att utvinna fibern ur trämaterialet används en biologiskt nedbrytbar kemikalie. Processen är sluten, vilket innebär att cirka 99 procent av kemikalielösningen kan återvinnas och användas på nytt. Det lilla som blir över bryts ner i biologiska reningsanläggningar. Efter kemikaliebearbetningen får man ut en trögflytande cellulosamassa. Denna massa pressas sedan igenom en dysa, typ som ett stort duschmunstycke, för att bilda långa fibrer. Man låter sedan fibrerna torka för att därefter tvätta och spinna dem till trådar och väva till ett textilmaterial.

 

Stora miljövinster

Anledningen till att man mer och mer ersätter bomull med lyocell är p.g.a. dess positiva miljömässiga egenskaper. Framställningsprocessen är cirkulär med ytterst få restkemikalier. Dessutom är framodlingen av träslagen som används mer resurssnål än bomull. Det går åt mindre vatten för bevattning och mindre kemikalier för att hålla träden fria från skadedjur.

 

Träslagen har också fördelen att de kan växa upp på mindre markarealer, d.v.s. de tar inte mark i anspråk som istället skulle kunna användas för odling av mat. Det går även att odla träd på flera ställen i världen. Vi kan t.ex. inte odla bomull i Sverige, men vi har gott om träd.

 

Egenskaper

Lyocell som är en variant av viskos är ett mycket slitstarkt material. Väven har en sval och skön känsla mot kroppen och upplevs att den andas. Den har även utmärkta egenskaper när det gäller att ta upp fukt. Dessutom är lyocell mer skrynkelhärdigt än bomull, mer färgbeständigt och torkar snabbare.

 

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr 30 dagars öppet köp 30 dagars faktura Trygg betalning med Svea