Start › Ö-Gamla Sidor › Hejcos hjältar › Josefine Klang

Hejco-hjälten Josefine Klang

Vi på Hejco designar, utvecklar och tillverkar arbetskläder för alla dem som arbetar med att ta hand om andra. Vi kallar dem för Hejcos hjältar. I en artikelserie kommer vi att be några av dem att ta oss med på en liten upptäcktsresa i deras vardag. Här berättar sjukgymnasten Josefine Klang om sitt arbete på AniCura Västra Djursjukhuset.

 – Jag hade aldrig tidigare haft en tanke på att jag skulle jobba med djur, berättar Josefine. Jag har alltid haft djur omkring mig på fritiden, men är utbildad på humansidan och jobbade från början som sjukgymnast för människor. Men så såg jag annonsen för det här jobbet på AniCura Västra Djursjukhuset och bara kände ’Det där är något för mig!’.

 Patienterna är hundar och katter, men även djurens ägare blir hjälpta av Josefines arbete.

– Jag utbildade mig till sjukgymnast för att få människor att må bättre, och få så bra förutsättningar som möjligt i livet. Det gäller i det här arbetet också – både för djuren och deras ägare. Många gånger är ägarna otroligt motiverade och engagerade. Husdjur kan ofta utgöra kärnan i en familj, och påverkar hela familjen.

 

För bättre rörlighet

Många hundar och katter kommer till Josefine efter en operation. Hon jobbar också mycket förebyggande.

 – Vissa djur med kroniska åkommor som artros har till exempel stor nytta av sjukgymnastik, berättar Josefine. Andra hundar har kanske inte varit tränade för uppgifterna de ska utföra.

 – En hund som till exempel ska jaga hela hösten kan behöva börja träna redan till våren för att vara rustad för det. Är inte musklerna så starka som de behöver vara så blir det lätt skador, precis som för oss människor.

 – Många hundar får för lite motion, inte minst om de är skadade eller har ont. Jag kan se det på återkommande patienter, att husse eller matte också gått upp i vikt när hunden varit sämre, skrattar Josefine.

 Lyhördhet och fingertoppskänsla

 Nyttorna med sjukgymnastik kan vara desamma för människor och djur, men en hel del är annorlunda när man jobbar med djur.

 – Man måste vara väldigt lyhörd – djuren kan ju inte prata för sig själva, konstaterar Josefine. Man måste vara väldigt noggrann i undersökningen, lyssna på vad djurägarna berättar och tolka djurets signaler.

 – Jag instruerar djurägarna i hur de ska göra olika rörelser med sina djur för att de sedan ska kunna utföra dem hemma. Jag har haft katter här som knappt gått att tundersöka och hundar som är livrädda. Man får ta lite i taget och anpassa behandlingen efter djuret.

 – Det är ett fysiskt jobb och man måste ha bekväma kläder som man kan röra sig fritt i när man utför sina arbetsuppgifter. Samtidigt vill man se proper ut. Jag jobbar oftast i ett par byxor och och en pikétröja från Hejco.

 En solskenshistoria

 AniCura Västra Djursjukhuset är stort och omfattar många kompetenser. Man jobbar som ett stort team för att lösa problem och skapa nya möjligheter.

 – Ofta har jag den den mest långsiktiga kontakten med djuret, berättar Josefine. Ibland har vi dem på behandling i upp till tio veckor, och man träffar djuren och ägarna mycket.

 – Som sjukgymnast har man ett väldigt tacksamt jobb. Nästan alla djur som kommer hit blir bättre och får ett bra liv igen, och ägarna mår också bättre tack vare det. Man ger i jobbet – och får jättemycket tillbaka.

 – Jag hade till exempel en lite äldre labrador här som var ledsen och väldigt överviktig. Han hade artros i tårna och ville inte gå. Efter fem minuters promenad ville han gå hem igen. Efter fem veckors behandling var promenaderna uppe i en timme. Han var pigg och lekfull – en helt annan hund! En riktig solskenshistoria, konstaterar Josefine.

 – Jag känner varje dag att jag gör nytta, och det känns väldigt roligt!

 

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr 30 dagars öppet köp 30 dagars faktura Trygg betalning med Svea