Allt startade i Hyssna

Historian om Hejco är ett resultat av en idé om bättre arbetskläder för alla. 

Knallarna Henry Johansson och Åke Arnell från Hyssna åkte i början av 1950-talet runt i bygden med en kollektion damkläder. Man tog upp beställningar som sedan sändes till kunderna via postorder.

Tid gick och en höstdag satt "Henry på Kronera" Johansson och Åke Arnell från Lockö i en stuga som heter "Röda Stugan" och funderade på affärsidéer. Åke visade Henry ett tygstycke som hade legat på en hylla i Locköstrumpans lager och när Henry fick se denna så tyckte han att det var samma tyg som hans flickvän Margareta hade i sina arbetskläder på sjukhuset.

 

De började skissa på tillverkning av arbetskläder för sjukvårdsbiträden och annonserade i tidningen "Kommunalarbetaren" vilket medförde att beställningarna började komma. Efter problem med tyget så flyttade man beställningen av tyget till Lindhems väveri och efter det höll kläderna bra kvalitet och beställningarna kom igång ordentligt.

Senare började man också annonsera i sjuksköterskornas medlemstidning och då blev gensvaret enormt och beställningarna stormade in. Detta innebar att Henriks syster "Anna Eriksson i Anderstorp" fick hjälpa till att sy upp alla beställningar. Annas fabrik växte nu mycket snabbt och hade som mest 40-50 anställda sömmerskor. Hejco hade dessutom 20 st egna sömmerskor och här var det Dagmar Häggebrandt som såg till att allt blev som det skulle. Företaget började trycka egna kataloger med arbetskläder för sjukvård, restaurang, städpersonal med flera.

 

 

Det var Hejco som introducerade vita byxor till sjukvårdspersonalen.

Från början var det mest kläder för kvinnor som tillverkades med senare kom det även kläder för den manliga personlen. Eftersom efterfrågan blev så stor så klarades tillverkningen inte av i Sverige utan det startades även en fabrik utanför Åbo i Finland. Här jobbade det 50 st. Senare startade Hejco även egen textilfabrik i Gamla Karleby i norra Finland.

När verksamheten var som störst hade Hejco försäljningskontor i Helsingfors, Oslo, Köpenhamn, Düsseldorf och Breda. Detta ihop med distributörer på flera andra ställen ledde till att Hejco blev den dominerande tillverkaren av arbetskläder för sjukvårdspersonal.

När företaget gick som bäst beslutade man 1983 att sälja företaget till Fristads Skyddskläder. Allt ett strålande resultat av en affärsidé från ett par av bygdens entreprenörer och där idén föddes i "Röda stugan" nere i Lockö.

Hade Åke och Henry kunnat drömma om att vem som helst enkelt skulle kunna handla sina arbetskläder via en webshop och enkelt kunna få dem personliga med logo och namnbrodyr.

Några av våra kunder har varit med och skapat denna historia tillsammans med oss och blivit våra hjältar. Andra har precis börjat sin historia tillsammans med oss och vissa håller på att ta sitt första steg tillsammans med oss. Vilken är du? Vi skulle gärna vilja höra dina första minnen med oss.

Din kundvagn(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
Fri frakt över 1000 kr 30 dagars öppet köp 30 dagars faktura Trygg betalning med Svea